söndag 13 april 2008

Ost + Öl = SANT!

Hade en liten ost+ölprovning igår och tänkte fylla i dom kombinationer jag verkligen kan rekommendera!

Blåmögelost (Fourme d'Ambert) med Barley Wine (Widdershins Barley Wine från Left Hand Brewery)
Den här kombinationen var kvällens elegantaste, smakerna flöt ihop så man nästan inte märkte om det var smaker från osten eller ölen man kände. Klockren!

Goudaost (Prima Donna Röd (aningen kraftig) med porter/stout (Anchor Porter)
Den här osten var lite för kraftig, en mer normal gouda-ost hade varit bättre. Men det är en fin kombination och smakerna ligger i samma spektra.

Oud Brügge (Belgisk ost) med Chimay Grandé Reserve från 2001.
Den här ölen passande dock ännu bättre till färska dadlar! Men osten kan rekommenderas också, riktigt fin!


Roquefort Papillion Noir med India Pale Ale (Warrior IPA från Left Hand Brewery)
Det här är två ganska extrema smaker men som tillsammans är helt underbara. Dom krigar inte mot varandra i munnen utan går snarare ihop och balanserar varandra. En av mina absoluta favoriter för kvällen!

La Trappe Quadrupel med brie+päron
Man kan säga att det som egentligen binder ihop allting är päronsmaken som är tydlig i La Trappe Quadrupel.


Ovan nämnda är favoritera från källen. Dom bästa är barley wine+blåmögelost och Roquefort+IPA, i alla fall för mig (kan bero på att både ölerna och ostarna är mina favoriter också när dom inte gör varandra sällskap), men smakerna går verkligen ihop!
Men alla ovanstående kan rekommenderas.

Då ölerna är svåra att få tag i så får man snarare gå efter öltypen än märket. Håller sig ölerna inom riktlinjerna för öltypen så kommer dom med största sannolikhet passa utmärkt ihop med ostarna!
Ett tips är att ta fram alla ostar på en gång, inte bara för att dom med experimentlusta ska få pröva hejvilt utan också för att ostarna inte får vara för kalla, då tappar dom massor med smak! (Detsamma gäller givetvis för ölerna.)

1 kommentar:

Ch1mpy sa...

Tack för tipsen, ska prova