måndag 5 maj 2008

En veteöl blir till!

Idag blev en veteöl till! Härligt gul och fin. Det som oroar mig är dock (som vanligt) jäsning då jästpåsen inte ville svälla under dom timmar den var aktiverad. Får hoppas att den kommer igång inom något dygn.

Recept:
Pilsnermalt 2,5 kg
Puffat vete 3,0 kg
Ljus karamell 0,5 kg

Mäskschema: (Hela mäsken)
Proteinrast 50 grader i 30 minuter
Försockring 62 grader i 45 minuter
Försockring 68 grader i 45 minuter
Utmäskning 78 grader...

Bitterhumle: East Kent Goldings
Smakhumle: -
Aromhumle: -

Beräknad IBU: 23
OG: 1057.
Jäst: Belgian Witbier

Det blir ingen direkt typriktig veteöl. Belgisk jäst men sydtysk stil på receptet, dock hör väl egentligen puffat vete till belgarnas wit mer än tyskarnas weise men vadå, lite får man väl skoja till det när man brygger hemma :)

Nu är det bara en plågsam väntan kvar innan man börjar höra dom efterlängtade bubblorna ur jäsröret...

Inga kommentarer: